Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ομαδική εργασία για το σπίτι: "ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΦΑΒΗΤΑ"

Από την αρχή της χρονιάς ήταν στο πλάνο της τάξης μας να γίνουν κάποιες ομαδικές εργασίες(project),μία σε κάθε τρίμηνο, προσαρμοσμένες στις δυνατότητες των παιδιών! 
Το δύσκολο κομμάτι ήταν ότι τα παιδιά έπρεπε να συναντηθούν σε ομάδες των 3 ή 4 ατόμων σε ώρες εκτός σχολείου και στο σπίτι κάποιου παιδιού.
Σ'αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω πολύ τους γονείς για τη συνεργασία και την...υπομονή τους, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις το σπίτι μετατρέπεται σε παιδική χαρά! 
Πρέπει να παραδεχτώ βέβαια ότι αυτός ήταν και ένας από τους στόχους, αφού είναι μία καλή ευκαιρία τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και εκτός σχολείου, να παίξουν και να γνωρίσει το ένα το χώρο του άλλου!



Ενώ λοιπόν στο Α' τρίμηνο ασχοληθήκαμε με τις εποχές, αυτή τη φορά το θέμα ήταν η Αλφαβήτα μέσα από ένα παζλ! Έπρεπε να βρούμε σωστά τα κομμάτια και στη συνέχεια να κολλήσουμε το παζλ σε ένα χρωματιστό χαρτόνι, ώστε να μοιάζει με καδράκι!
Για να έχει πιο πολύ ενδιαφέρον η εργασία μας, το παζλ ήταν μία φωτογραφία από την τάξη μας, ύστερα από μία δραστηριότητα για τα γράμματα!
Μεγεθύναμε τη φωτογραφία, τονίσαμε με μαρκαδόρο τα γράμματα,τη μετατρέψαμε σε παζλ...

...κόψαμε τα κομμάτια και τα πλαστικοποιήσαμε!


Αφού χωριστήκαμε σε 3 ομάδες, κανονίστηκε ο τόπος και η ώρα της συνάντησης μέσα στο Σαββατοκύριακο! 
Τη Δευτέρα ήταν η μέρα που θα γινόταν από τις ομάδες η παρουσίαση της εργασίας!
Το αποτέλεσμα όλων των εργασιών ήταν ΥΠΕΡΟΧΟ!!






Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τα παιδιά εξήγησαν πώς έκαναν την εργασία και περιέγραψαν με ενθουσιασμό κυρίως το πώς πέρασαν σ'αυτήν τη συνάντηση και τα παιχνίδια που έπαιξαν!






Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

"5...10...15..."

Ένα από τα πιο δύσκολα κεφάλαια στα Μαθηματικά είναι και αυτό με την αρίθμηση μέχρι το 60. Παρόλα αυτά προσπαθήσαμε να το προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα(του παιχνιδιού!) και να ξεκινήσουμε με το γνωστό...κρυφτό!


Εκείνος που τα "φυλούσε" κάθε φορά έπρεπε να μετρήσει σωστά 5-5 μέχρι το 60, ώστε να προλάβουν οι υπόλοιποι να κρυφτούν!

Κρυφτήκαμε καλά...

...αλλά μας βρήκαν!









Αφού τελειώσαμε με το κρυφτό, ήρθε η ώρα για ένα διαγωνισμό! Πήγαμε στο μεγάλο τραπέζι,στο οποίο έχουμε κολλήσει δύο μέτρα δεξιά και αριστερά και ανά δύο έπρεπε να βρούμε τους αριθμούς μέχρι το 60 που μας ζητούνταν!




Τέλος παίξαμε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή για την αναγνώριση των αριθμών:
http://www.jele.gr/activity/a/math/math094.swf
και
http://www.jele.gr/activity/a/math/math095.swf



Παρόμοια παιχνίδια στον υπολογιστή για τους αριθμούς μέχρι το 60:
http://www.jele.gr/activity/b/math/mathB044.swf
http://www.jele.gr/activity/b/math/mathB046.swf
http://www.jele.gr/activity/b/math/mathB048.swf

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Τα δίδυμα "ΟΙ", "ΑΙ" και "ΕΙ"!

Αυτήν την εβδομάδα η επανάληψη είχε μία μικρή ιδιαιτερότητα. Αφού τελειώσαμε πλέον με την αλφαβήτα, έπρεπε να βρούμε δραστηριότητες με τη μορφή παιχνιδιού για το "ει", "αι" και "οι", έτσι ώστε να είναι πρωτότυπες, ευχάριστες και προσιτές στα παιδιά!
Έτσι λοιπόν στην παρέα μας μπήκαν 3 ζευγάρια διδύμων!

Ο Όμικρον και η Γιώτα (ΟΙ),
ο Έψιλον και η Γιώτα (ΕΙ)
και ο Άλφα και η Γιώτα (ΑΙ)!


Από την αρχή της εβδομάδας που ασχοληθήκαμε με τα γράμματα αυτά, σημειώναμε κάθε μέρα στο χέρι μας με διαφορετικό χρώμα τα δίδυμα που μαθαίναμε...




Ενδιάμεσα, κάναμε μία επανάληψη την Αλφαβήτα στο "Δέντρο των Γραμμάτων" για να μη ξεχάσουμε και τη σωστή σειρά!



Ήμασταν πλέον έτοιμοι να γνωρίσουμε τα δίδυμα, αλλά όχι ακόμα αυτά του βιβλίου!
Στο σχολείο μας υπάρχουν δίδυμα αδέρφια και στη Β' και στη Γ'τάξη και έτσι λοιπόν δε χάσαμε την ευκαιρία να τους επισκεφτούμε και να τους γνωρίσουμε από κοντά!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία στην κυρία Μελίνα της Δευτέρας, την κυρία Δέσποινα της Τρίτης, καθώς και σε όλα τα παιδιά!:)



Και τώρα ήμασταν πραγματικά έτοιμοι να γνωρίσουμε τις μαμάδες των δικών μας διδύμων!
Η μαμά "Ε" και η μαμά "Ι"!
Σ'αυτό το σημείο έπρεπε να βρούμε (ανάλογα με το πώς διαβάζουμε τα διπλά αυτά γράμματα), σε ποια μαμά ανήκει το κάθε ζευγάρι διδύμων, να της τα δώσουμε, γιατί περιμένει πώς και πώς να τα αγκαλιάσει!

Διαπιστώσαμε ότι η μαμά "Ι" έιχε πολλά παιδιά και συγκεκριμένα 2 ζευγάρια διδύμων!









Αφού ταιριάξαμε τα μωράκια με τις μαμάδες τους ήρθε η ώρα να τα πάμε μία βόλτα! Κι εδώ όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μικρό πρόβλημα...
...πρέπει να βρούμε το σωστό καρότσι για το κάθε ζευγάρι διδύμων!



Ανάλογα λοιπόν με τη λέξη, κάναμε το σωστό συνδυασμό και καταφέραμε να τα πάμε βόλτα!



Σ'αυτό το σημείο αφήσαμε τα μωράκια στις μαμάδες τους και ανταμειφθήκαμε με ένα παιχνίδι στον υπολογιστή!
Το μόνο που προλάβαμε να παίξουμε ήταν για το "αι" :

Παρόμοια παιχνίδια υπάρχουν
 για το "ει"
:http://www.jele.gr/activity/a/language/glossa026.swf
και για το "οι":http://www.jele.gr/activity/a/language/glossa027.swf



Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αρίθμηση με το μέτρο του...IKEA!

Στο σημερινό μάθημα ασχοληθήκαμε με τους αριθμούς μέχρι το 60. Επειδή είναι πολλοί αριθμοί και είναι αρκετά δύσκολο να τους μάθουμε απ'έξω, πήραμε μία μικρή βοήθεια!Χρησιμοποιήσαμε γι'αυτό το λόγο τα μέτρα του ΙΚΕΑ(ας είναι καλά η αγαπημένη μου αδερφή που τα μάζεψε και μας...εξόπλισε!)




Σημειώσαμε με μπλε χρώμα τις δεκάδες (10-20-30-40-50-60) για να μας διευκολύνει στην αρίθμηση ανά δέκα. Το κάθε παιδί πήρε από ένα μέτρο για να κάνει επανάληψη και στο σπίτι.


Κολλήσαμε ακριβώς τα ίδια και στο μεγάλο τραπέζι της τάξης μας, ώστε να ανατρέχουμε εκεί όταν δυσκολευόμαστε!





Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Το φιδάκι της πρόσθεσης!

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε στα Μαθηματικά με την πρόσθεση. Ένας διαφορετικός τρόπος να κάνουμε την επανάληψή μας ήταν να παίξουμε φιδάκι!

Το φιδάκι είναι φτιαγμένο με χρωματιστές κόλλες Α4, πάνω στις οποίες είναι γραμμένες  διάφορες προσθέσεις μέχρι το 10. Το κολλήσαμε λοιπόν στο δάπεδο της τάξης και ξεκινήσαμε το παιχνίδι!

Ανά δύο άτομα τα παιδιά έριχναν το ζάρι και όποιος πετύχαινε το μεγαλύτερο αριθμό, ξεκινούσε πρώτος!



Ανάλογα με τον αριθμό που πετυχαίναμε, μετακινούμασταν στο σωστό τετραγωνάκι και  έπρεπε να βρούμε σωστά το αποτέλεσμα της πρόσθεσης.Αν δεν το βρίσκαμε σωστά, ξαναγυρνούσαμε και πάλι από την αρχή.

Αν ήμασταν τυχεροί και πετυχαίναμε σκάλα, ανεβαίναμε στο τετραγωνάκι που μας οδηγούσε.Ενώ αν πετυχαίναμε φιδάκι, μας κατέβαζε αρκετά τετραγωνάκια κάτω!  




Στην επόμενη δραστηριότητα, χρειαστήκαμε πλαστελίνες. Αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να σχηματίσουμε την πρόσθεση που ήταν γραμμένη στον πίνακα (π.χ. 3+2=....) και στη συνέχεια να βρούμε το αποτέλεσμα και να το σχηματίσουμε κι αυτό!









Η τελευταία δραστηριότητα που προλάβαμε να κάνουμε πριν χτυπήσει το κουδούνι ήταν μία ιδέα από το pinterest! Χρησιμοποιήσαμε μόνο μία κρεμάστρα και μανταλάκια!
Σκοπός μας ήταν να βρούμε όλους τους συνδυασμούς πρόσθεσης, ώστε να βρούμε τον αριθμό 10.