Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μάθημα με ένα...παράξενο λάπτοπ!

Στη σημερινή επανάληψη της Γλώσσας είχαμε στην παρέα μας ένα καινούριο "φίλο"!Από σήμερα λοιπόν ο κάθε μαθητής διαθέτει τον προσωπικό του φορητό υπολογιστή! (Η ιδέα είναι από το http://www.pinterest.com/ )
Μπορεί να μην έχει πραγματική οθόνη ή μπαταρία, αλλά για τα πρώτα μας βήματα συμβιβαστήκαμε με ένα...χάρτινο!



Κόψαμε μία εικόνα με το ελληνικό πληκτρολόγιο,μία οθόνη με τα βασικά εικονίδια για να μας δίνει την αίσθηση πραγματικού λάπτοπ και τα κολλήσαμε σε χαρτόνι!







Προτού χρησιμοποιήσουμε το λάπτοπ μας έπρεπε να κάνουμε μία μικρή προετοιμασία. Κολλήσαμε ένα ελληνικό πληκτρολόγιο με τα μικρά μόνο γράμματα στο τραπέζι της τάξης μας, έτσι ώστε να αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με τη θέση των γραμμάτων. 




Αρχικά ο καθένας έψαξε να βρει τα γράμματα που έχει στο όνομά του.




Αφού περάσαμε όλοι από αυτή τη διαδικασία, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσουμε το λάπτοπ μας! Εξηγήσαμε τι είναι τα εικονίδια που παρουσιάζονται στην οθόνη και σε ποιες περιπτώσεις τα χρησιμοποιούμε!
Προσπαθήσαμε στη συνέχεια να βρούμε -εκτός από το όνομά μας- τις λέξεις από τη σημερινή μας ορθογραφία.Η χρήση του πληκτρολογίου μάς βοήθησε στο συλλαβισμό λέξεων και την αναγνώριση των γραμμάτων. Τέλος, πληκτρολογήσαμε στον υπολογιστή μας διάφορες λέξεις που ήταν γραμμένες στον πίνακα.




Ασχοληθήκαμε αρκετή ώρα μ'αυτή τη δραστηριότητα, αλλά επειδή θα μας πονούσαν τα...μάτια τόση ώρα στον υπολογιστή, βγήκαμε έξω στην αυλή για ένα ακόμα παιχνίδι!
Πήραμε κιμωλίες, καθίσαμε σε μία σειρά και ο καθένας ανέλαβε να γράψει από ένα γράμμα!

Η σειρά των γραμμάτων δεν ήταν τυχαία, αφού στο τέλος συμπληρώθηκε όλη η αλφαβήτα με τη σωστή της σειρά! Έτσι λοιπόν κάναμε μία εισαγωγή στη σωστή ανάγνωση των γραμμάτων, χωρίς να επιμείνουμε ακόμα ιδιαίτερα σ'αυτό!