Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Το "πρόσωπο" της σχολικής βίας.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Μέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού.Ένα από τα ωραιότερα μαθήματα για την ενδοσχολική βία, παρουσίασε πέρυσι η Ιωάννα Χατσίκου με την "Αστεράτη τάξη" της, με τίτλο
Καρφί ή Ήρωας!
[Είμαστε ήρωες όταν αυτό που λέμε στο δάσκαλο ή τη δασκάλα μας είναι σημαντικό και ίσως κινδυνεύει κάποιος να πάθει κάτι κακό και
καρφιά όταν αυτό που λέμε είναι ασήμαντο,π.χ.  η Ελένη μού κάνει γκριμάτσες.]
Αφού συζητήσαμε σε ποιες περιπτώσεις είμαστε ήρωες και σε ποιες καρφιά, προχωρήσαμε στην προσωποποίηση αυτών των δύο ρόλων!




Επειδή όλοι μας μπορεί κάποια στιγμή να παίξουμε και τους δύο ρόλους, σχηματίσαμε σε χάρτινες κούτες τον Ήρωα και το Καρφί και κόψαμε 2 κύκλους για το πρόσωπο!
Το "Καρφί" και ο "Ήρωας" στην αρχική τους μορφή!
Με τη σειρά η κάθε ομάδα ανέλαβε να βάψει ένα κομμάτι από τα δύο πρόσωπα.

Έτοιμα τα δύο καινούρια πρόσωπα της τάξης μας! Αν και αρχικά αντιπαθήσαμε το Καρφί, ύστερα από κουβέντα διαπιστώσαμε ότι λίγο-πολύ όλοι κάποια στιγμή γίναμε καρφιά!
Στη συνέχεια, γράψαμε μερικές περιπτώσεις συμπεριφοράς στον πίνακα και ενώ είχαμε μπροστά μας το Καρφί και τον Ήρωα, έπρεπε να τα ξανασχεδιάσουμε σε ένα χαρτί και να γράψουμε την κάθε περίπτωση στο σωστό πρόσωπο!



Αφού είχαμε ήδη κατανοήσει τις δύο αυτές έννοιες, κατασκευάσαμε ακόμα μία φορά τα δύο καινούρια πρόσωπα που γνωρίσαμε. Τα κολλήσαμε σε χαρτόνι και τα πήραμε μαζί μας στο σπίτι!






Τέλος, παρακολουθήσαμε το βιντεάκι "Νίκησε το Νταή χωρίς να τον αγγίξεις"...
                                  

...και διαβάσαμε τα παραμύθια "Τα μπαλόνια της φιλίας" και "Η Μόνα σε καινούριο σχολείο", στα οποία αναφέρονται περιπτώσεις σχολικής βίας.
"Τα μπαλόνια της φιλίας-Η Μόνα σε καινούριο σχολείο"







[Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί τη σχολική βία, καθώς και ένας πλήρης οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς ΕΔΩ.]