Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Χρονομετρώντας τις ασκήσεις με...κλεψύδρα!

Ορισμένες φορές, στη διάρκεια του μαθήματος, αντιμετωπίζουμε μία μικρή δυσκολία...τα παιδιά δε μπορούν να υπολογίσουν ακριβώς το χρόνο που χρειάζεται να κάνουν μία άσκηση. Έτσι λοιπόν είπαμε να κάνουμε ένα πείραμα και -γιατί όχι- να το δούμε ως μία ευκαιρία να κατανοήσουμε πόσο διαρκεί αυτό το "5λεπτο" ή "3λεπτο" που δίνεται για συγκεκριμένη άσκηση! 
Εφόσον φυσικά  η αιτία καθυστέρησης δεν είναι η μη κατανόηση της άσκησης αλλά ίσως λίγο η κούρασή μας,λίγο το διάλειμμα που έχουμε στο μυαλό,λίγο το παιχνίδι...που είναι απόλυτα λογικό...κάποιος πρέπει να αναλάβει το δυσάρεστο ρόλο να μας επαναφέρει στο μάθημα!Και το πιο εύκολο είναι να τα...φορτώσουμε στην κλεψύδρα!;-)




Η συγκεκριμένη κλεψύδρα μπορεί να υπολογίσει τα 5 λεπτά (κόκκινη άμμος),τα 3 λεπτά (λαχανί άμμος) και το 1 λεπτό (κίτρινη άμμος).
Ανάλογα με το είδος και τις απαιτήσεις μιας άσκησης, η κλεψύδρα δείχνει τον κατάλληλο αριθμό!







Στις πρώτες ασκήσεις η κλεψύδρα λίγο μας άγχωσε και την κοιτούσαμε συνέχεια για να δούμε αν προλαβαίνουμε να κάνουμε την άσκηση, αλλά επειδή χρησιμοποιήσαμε και τους 3 χρόνους αρχίσαμε να υπολογίζουμε καλύτερα ανάλογα με το χρώμα της άμμου!
Το ευχάριστο ήταν ότι παρόλο που άγχωσε τα παιδιά αρχικά, στη συνέχεια το είδαν σαν παιχνίδι και το ζητούσαν ακόμα και όταν δε χρειαζόταν!